Datum Rubrik Beskrivning

2006-12-02

 

 

 

......................................

 

2006-12-01

 

 

 

 

 

2006-12-01

 

 

 

 

 

 

 

2006-08-15

 

 

 

 

 

2006-06-01

 

 

 

 

2006-03-13

 

 

 

 

 

2006-02-07

 

 

 

 

 

 

2006-01-08

 

 

 

 

2006-01-09

 

 

 

 

2005-11-04

 

 

.2005-11-08

.

 

 

 

 

 

2005-10-24

Bush befinner sig likt Hitler och Bresjnev i förnekelse

 

 

.. ....................................................

 

 

The War of the Imagination'

 

 

 

 

 

Den irakiska ekonomin totalt förstörd

 

 

 

 

 

 

 

CIA rekryterade och tränade jihadisterna

 

 

 

 


Oräkneliga My-Lai's i Irak

 

 

 

Brittisk elitsoldat vägrar kriga

 

 

 

 

 


Sverige börjar leverear vapen till irakkriget

 

 

 

 

 

Kostnad för irakkriget: 1 - 2 billioner dollar!

 

 

 

Guardian-journalist togs till fånga av amerikanerna

 

 

 

 

Hemliga CIA-fängelser i Polen och Rumänien

 

Vit fosfor mot civilbefolkning


 

 

 

 

 

USA-hatet starkt i Duluiyah

Robert Fisk kommenterar mötet i Amman mellan Bush och Maliki, Iraks premiärminister: "Mer än 1/2 miljon döda, en armé fångad i det största militära misslyckandet sedan Vietnam, en mellanösternpolitik redan begravd i Mesopotamiens sand - och ändå förnekar Bush detta. Hur bär han sig åt? Hur gör han för att övertyga sig själv - som han uppenbarligen gjorde i Amman igår - att USA ska stanna i Irak 'tills jobbet är fullbordat'? 'Jobbet' - Washingtons projekt att omskapa Mellanöstern efter sina egna och Israels riktlinjer - är sedan länge död, till och med dess neokonservativa skapare vill inte kännas vid sina hopplösa politiska syften och anklagar Bush, och irakierna förstås, för sin katastrof."
Robert Fisk - Independent

 

Asia Times publicerar en lång artikel av Mark Danner om kriget i Irak. Den beskriver de fantasier och föreställningar som drev fram kriget. Han skildrar ocskå de processer som pågått inom Bush-administrationen och om hur de storslagna föreställningarna kraschat mot verkligheten - något som i det längsta har förnekats av Bush och hans krets. "Användningen av en förödande militär makt skulle starta en process som när den väl satt igång skulle fortsätta att rulla framåt, buren av samma krafter av 'demokratisk revolution' som visat sig tio år tidigare på gatorna i Budapest, Prag och Östberlin. Det var en evangelisk vision av geopolitisk frigörelse. "
Mark Danner - Asia Times

 

"Efter ockupationen fick Irak de investeringsregler som de amerikanska bolagen länge har längtat efter," säger Antonia Juhasz författare av boken 'Bush agenda: Att invadera världen, en ekonomi i taget'. Paul Bremer som styrde Irak det första ockupationsåret genomförde ett stort antal beslut som gav de amerikanska företagen en flod av förmåner - Privatisering av statliga företag, Fullständig immunitet mot irakiska lagar för soldater och konsulter, rättighet för utländska bolag att äga irakiska företag till 100% vilket gällde även banker. För återuppbyggnad betalade den amerikanska regeringen 50.000.000.000 dollar till 150 amerikanska bolag. De irakiska företagen har slagits ut. Många bombades, andra plundrades och kunde aldrig starta igen eller också stannade de anställda hemma. En affärsman säger: "Vi hade bilden av Japan efter andra världskriget framför oss. De flesta av oss tänkte att den amerikanska invasionen var dålig på många sätt, men den skulle nog vara bra för affärslivet tänkte vi. Men vi hade fullständigt fel. Den irakiska ekonomin förstördes med avsikt av politiska skäl." Industrisektorn i Irak har idag en arbetslöshet på 85%.
Dahr Jamail, Ali al-Fadhily - Inter Press Service

 

Den tyske journalisten Jürgen Elsässer avslöjar i boken "How the Jihad Came to Europe" kopplingen mellan Jihadister och CIA. De muslimska krigarna som rekryterades av CIA för att bekämpa Sovjetunionen i Afghanistan började successivt användas i Jugoslavien och Tjetjenien. I en intervju med Silvia Cattori berättar han bland annat att al Zawahiri, Bin Ladins högra hand som ledde Jihadisternas operationer på Balkan, i början på 1990-talet åkte runt i USA med en agent från US Special Command för att samla in pengar till sin terroriströrelse. Från Elsässers perspektiv är den moderna terroismen till stor del 'fabricerad'. De neokonservativa, sådana som Cheney, Rumsfeld, Wofowitz och Pearl skapar en andra regering utom Bush kontroll. Terrorismen skapar ett globalt kaos som gynnar den militära industrins intresse - vapen går att sälja och oljan blir dyrare.

 

 

Massakern i Haditha är toppen på ett isberg av mord och övergrepp hävdar Dahr Jamail: "Precis som i Abu Ghraib, fortsätter oräkneliga förbrytelser varje dag i skymundan, medan mediavärldens strålkastare är riktade mot massakern i Haditha. Tortyren i Abu Ghraib slutade inte bara för att media sent omsider bestämde sig för att skriva om det, och den dagliga slakten av civila av USA-styrkorna och de USA-stödda 'säkerhetsstyrkorna' har inte heller upphört."
Dahr Jamail - Truthout

 

Ben Griffin har tjänat den brittiska armén i åtta år i Nordirland, Makedonien och Afghanistan. Han har de två senaste åren varit knuten till den brittiska elitstyrkan SAS (Special Air Service). Efter tre månader i Bagdad förklarde han för sin överordnade officer att han inte längre var beredd att tjänstgöra tillsammans med de amerikanska trupperna. Deras "lättvindiga och skjuglada mentalitet" och taktik hade fullständigt underminerat alla chanser att vinna den irakiska befolkningens sympati. Många oskyldiga civila arresterades under nattliga räder och förhördes av amerikanska soldater, och fördes sedan antingen till det ökända Abu Ghraib-fängelset eller också överlämnades de till irakiska myndigheter som med stor sannolikhet utsatte dem för tortyr. Griffin vägrar nu deltaga i kriget och anser det vara illegalt. Griffin kommer att åtalas.
Sean Rayment - Telegraph

 

Sverige börjar inom kort leverera en nyutvecklad artillerigranat till den amerikanska krigsmakten i Irak. De nya granaterna kallas Excalibur och har utvecklats av Bofors i samarbete med den amerikanska försvarsgiganten Raytheon. Granaten är ett högprecisionsvapen, GPS-styrt, vars bana kan påverkas under färd. Priset för varje granat är hemligstämplat, men enligt rapporter i amerikansk press skall priset vara 200.000 SEK/st. En vanlig granat kostar ca 7.500 SEK medan en Tomahawk missil som har ungefär samma precision som Excalibur-granaten kostar hela 20.000.000 SEK. Den svenska regeringen motiverar affären genom att säga att det skulle skada Sveriges försvars- och säkerhetspolitik om den skulle sluta samarbeta med USA.
The Local

 

Den verkliga kostnaden för irakkriget kommer att bli 1-2 billioner dollar; alltså 10ggr mer än tidigare beräkningar. Detta hävdar Joseph Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi 2001, och Linda Bilmes, budgetexpert på Harvard-universitetet. Stiglitz säger: "Det kan ha funnits alternativa sätt att spendera bara en bråkdel av detta belopp för att bättre höja USA:s säkerhet, vinna folkets stöd i Mellanöstern och främja demokrati."
Jamie Wilson - Guardian

 

Igår gjorde de amerikanska trupperna en räd mot en journalist i Irak som arbetar för brittiska 'The Guardian' och 'Channel 4'. De trängde in i hans sovrum där han låg och sov med sin hustru och sina barn och avfyrade sina vapen. De bakband honom och när han frågade vad de var ute efter bad de honom hålla käften. Han togs sedan till förhör, men släpptes några timmar senare. Journalisten arbetade med en film som undersöker var tiotals-millioner dollar av irakiska fonder har tagit vägen. De amerikanska myndigheterna var informerade. Arbetsmaterialet är taget i beslag.
Guardian

 

 

Human Rights Watch säger att det finns starka bevis för att Polen och Rumänien är bland de länder som tillåter CIA att driva hemliga fängelser på sitt territiorium. Det blir en kontroversiell fråga inom EU , om det visar sig sant att Polen deltar i denna verksamhet.
Financial Times

På soldatslang kallas det 'Willy Pete'. Det tekniska namnet är vit fosfor. Teoretiskt är det avsett att användas för att belysa fiendens ställningar vid mörker. I praktiken användes det som kemiskt vapen i Fallujah. Och det användes inte bara mot fiendens krigare och gerilla , utan även mot civila. Amerikanerna har alltså utfört en massaker med okonventionella vapen, det brott som Saddam Hussein nu är anklagad för. En undersökning av RAI:s 'News 24', den italienska satelitkanalen, har lyft täcket av en av de mest noggrant dolda hemlighterna USA:s krig i Irak. Vid kontakt bränner fosfor den mänskliga kroppen ända in till benet. I Fallujah hittades sönderbrända kroppar där kläderna fortfarande var intakta. Massiva kvantiteter fälldes över Fallujahs bostadsområden. I det italienska tv-programmet visas dramatiska bilder på vilka effekter detta fick på de civila, kvinnor och barn, som ibland överraskades i sömnen. Intressant i sammanhanget är att det var denna nyhet som Giuliana Sgrena skulle avslöja när hon kidnappades och senare blev skadad när hon sköts av amerikanerna på väg till flygplatsen varvid hennes livvakt dödades.
Information Clearing House

.

Hur stort USA-hatet är i delar av Irak visar den här artikeln från brittiska 'The Daily Telegraph'. En konvoj svängde fel i staden Duluiyah (ca 10 mil N om Bagdad). Den blev attackerad av rebeller och fyra krigskonsulter från Kellogg Brown & Root (Haliburton) dödades. Två av dem som överlevt själva attacken släpades ut ur sin bil. Den ena sköts omdelbart. Den andra brändes levande. Enligt Telegraph ska barn som fanns på platsen ha jublat och slängt halm på den brinnande kroppen.
Adrian Blomfield - The Daily Telegraph

 

2005-10-26

 

Rättegången mot Saddam

 

Rättegången mot Saddam Hussein har satts upp för att skada USA så litet som möjligt. Under en lång tid i historien har USA i själva verket varit delaktiga i de brott som Saddam Hussein begick. Saddam var en av många exil-irakier som arbetade på CIA-kontor runt om i Mellanöstern. Han hyrdes av amerikanerna 1963 och hjälpte till att välja ut de irakier som skulle dödas för att Bathist-partiet skulle kunna komma till makten. 5000 irakier mördades; läkare, lärare, advokater...Under Anfal-kampanjen 1988 dödades 190 000 kurder. I Halabja användes nervgas mot befolkningen; 5000 dödades 12 000 skadades. Efter detta folkmord och trots protester från många organisationer ökade USA antalet licenser med 50% för ämnen som används i tillverkning av kemiska, biologiska och nukleära vapen. Saddam står nu åtalad för sin roll i Dujail-massakern 1982 som drabbade en shiitisk stad. Varför har detta fall valts och inte morden på kurderna 1988. Svaret är enkelt menar Nafeez Mosaddeq Ahmed: "Saddam ställs nu inför rätta i en domstol skapad av de regeringar som är mest delaktiga i hans skuld."
Nafeez Mosaddeq Ahmed - Counterpunch

 

 

Det kan bara bli JA till den irakiska konstitutionen

 

Raed in the middle kommenterar de nya reglerna för tolkning av valresultatet:"Om det finns 1.500.001 väljare i en valkrets och om 1.000.000 utnyttjar sin rösträtt och samtliga röstar NEJ, skulle det ändå bli ett JA. Det krävs nämligen att 2/3 av SAMTLIGA röstberättigade säger NEJ för att detta skall inträffa"
Raed In The Middle

Nyheterna är hämtade från "Nyheter om Irak"