Tillbaka

Tal av Per Gahrton

DAGS FÖR BOJKOTT MOT LAGLÖST ISRAEL

I går arresterades en BBC-journalist i Israel. Hans brott - att ha skrivit om Mordechai Vanunu, mannen som nyligen frigavs efter 18 års fängelse för att han bekräftat det alla redan visste - att Israel har en stor kärnvapenarsenal som hotar hela Mellanöstern med massdöd och förödelse.

Israel flagranta övergrepp mot pressfriheten blev en stor internationell nyhet, utsänd av Reuters och AFP. Men i Sveriges största morgontidning letar jag förgäves så mycket som en notis. En notis blev det dock i söndags när israeliska soldater skjöt ihjäl en fyraårig flicka. Men inget fördömande, varken i DN eller från regeringen.

Det är betecknande. Israel får göra sånt som inte accepteras av något annat land.

Visst finns det andra som massdödar barn som en vardagsförströelse, som ger statsstöd till terrorvåld, som kärnvapenhotar sina grannar, som utför utomlagliga avrättningar, som diskriminerar efter religion och etnicitet, som fängslar människor utan rannsakan och dom, som struntar i FN-resolutioner, som olagligt ockuperar, annekterar och stjäl ett annat folks land och som har en premiärminister som skryter med att han främst av allt är en "krigare".

Visst finns det länder som begår ett eller två eller några av dessa brott.

Men finns det något annat land än Israel som begår ALLA dessa brott mot folkrätten på en gång - och som dessutom slipper undan utan minsta straff eller påföljd?

Om ett arabiskt land försöker skaffa sig kärnvapen som skydd mot Israels kärnvapenhot blir det bombat söder och samman - men Israels kärnvapen väcker ingen kritik från demokratiska regeringar.

Om förtvivlade palestinier gör detsamma som alla ockuperade europeiska folk gjorde under andra världskriget - det vill säga lagligt motstånd mot en olaglig ockupation, ja då blir de fördömda som terrorister. Men när israelerna mördar barn och civila på löpande band talar man om rätt till självförsvar.

Det var länge sedan Sten Andersson var utrikesminister och tog i så hårt att han riskerade dimplomatiska förvecklingar med Israel när han avslöjade bluffen med gummikulorna. För inte var det gummikulor israelerna sköt med mot stenkastade barn under den första intifadan. Gummi tränger inte genommänniskoskallar, inte ens barnskallar. Men metallkulor gör det, även om de är täckta av ett bluffhölje av gummi. Sten Andersson genomskådade bluffen när han fick se offren i coma och röntgenbilder av de s k gummikulorna inne i deras hjärnor. Då vrålade han ut en protest.

Men det är länge sedan israeliska våldsdåd vållade sådana reaktioner från svenska regeringsledamöter. Ska det vara så svårt att förstå att den israeliska regimen är en lika illegal våldsregim som apartheidregimen i Sydafrika var? Vad hjälper det att härskarbefolkningen får gräla fritt inbördes och rösta i fri val när nästan halva befolkningen är förtryckt, rättslös, maktlös? Hur kan man kalla en sådant system "demokrati"? Hur kan man till och med kalla Israel för Mellanösterns "enda demokrati"? På vilket sätt lever flera miljoner palestinier på Västbanken och Ghaza sedan 37 år i en demokrati?

Nej, det är dags att krossa myterna, att se klart och jag tvekar inte att säga det - i en region som fortfarande lider under alltför många brutala, ickedemokratiska våldsregimer är Israel våldsregimernas värsting. Faktum är att inget arabiskt land håller en mångmiljonbefolkning i koncentrationsläger. Israel gör det, inklusive fängelsemur och regelbundna dödskjutningar mot folk som utan tillstånd försöker ta sig ut.

Hur ska någon palestinier kunna tro på att Sverige och andra västliga demokratier representerar högtidliga principer om lag och rätt när detta tillåts pågår år ut och år in utan någon som helst konkret påföljd?

Nej det är hög tid att gripa in konkret. Sverige måste ta initiativ till att Israels associeringsavtal med Israel upphävs. FN måste hörsamma palestiniernas begäran om skyddstrupper mot israeliska övergrepp. Och vi alla måste sluta handla israeliskt. Israels övergrepp och fredssabotage måste ha ett pris.

Och framförallt - vi måste i ord och handling stödja de förtrycka palestinska folket och dess långa kamp för frihet, rättvisa och fred.