Tillbaka

Till Sveriges regering

Nyligen pågick en hungerstrejk bland de tusentals palestinska politiska fångar som sitter i israeliska fängelser. Strejken pågick i drygt tre veckor. Fångarna strejkade för sina grundläggande mänskliga rättigheter som Israel kränker. Israels behandling av de palestinska fångarna bryter mot internationell rätt, bland annat fjärde Genevékonventionen.

Den israeliske säkerhetsministern, Tzachi Hanegbi, sade i den israeliska tidningen Haaretz den 14 augusti att: "De kan hungerstrejka en dag, en månad, till och med tills de dör." Israel väljer därmed att aktivt fortsätta med den vidriga behandlingen av de palestinska fångarna.

De palestinska politiska fångarna kräver:

Rätt att slippa tortyr. Rätt att ta emot besök av familjemedlemmar och advokat. Förbättrad sjukvård och kost. Att alla former av kollektiv bestraffning och isolering avskaffas. Möjlighet att studera i fängelset.

Alla dessa grundläggande rättigheter är förvägrade palestinska fångar i israeliska fängelser. Dessa förhållanden bygger på ett apartheidsystem, då Israels övriga fångar inte behandlas på detta sätt.

- 380 palestinska barn sitter fängslade i Israel. 78 av dem är under 16 år.

- Israelisk lag tillåter att palestinska barn mellan 12 - 14 år döms till fängelse i 1 - 6 månader. Barn yngre än 12 kan dessutom hållas fångna i månader utan rättegång.

- Palestinska barn över 14 år prövas som vuxna i israeliska militära tribunaler, i strid mot internationell rätt.

- 90% av de palestinska fångarna har varit utsatta för tortyr. Sedan 1967 har 190 fångar dött till följd av tortyr eller som en följd av att de förvägrats läkarvård.

- Israel håller tusentals palestinier fångna med hjälp av så kallad administrativ kvarhållning. Tidslängden varierar mellan 1-6 månader men efter varje avtjänad period kan en ny period utdömas ett oändligt antal gånger. De som suttit längst under dessa förhållanden har suttit i fängelse i åtta år. Längden på straffen utdöms vid militära tribunaler där varken den åtalade eller dennes advokat har tillgång till brottsrubriceringen. Bevisen som militäråklagaren framför till domarna är hemliga för försvaret

Vi vill att ni uttalar Sveriges stöd för de palestinska fångarnas krav.
Att regeringen fördömer Israels systematiska använding av tortyr.
Att Sveriges regering agerar för påtryckningar mot Israels i EU, FN
och andra internationella fora.

Nätverket mot Krig 040906
www.motkrig.org
Nätverket Bojkotta Israel 040906
www.bojkotta-israel.nu